- En sağlıklı kediler bile ara sıra kusma eğilimindedir. Kusmanın masum sebeplerinden biri, safra ve diğer sindirim sıvıları ile nemlenmiş, sindirilememiş, silindirik tüy yumağının dışarı atılmasıdır. Bir kedinin kalıcı bir sorun yaşamadan haftada bir veya iki kez tüy yumaklarını dışarı atması korkulacak bir durum değildir.
- Ancak tüylü dostunuz sık sık öğürür ve yuttuğu şeyleri kusarsa, endişelenmek için bir sebebimiz olmalı ve kesinlikle bir veteriner kliniğine gidilmesi gereklidir.
- Haftada birkaç seferden daha sık kusan ve uyuşukluk, halsizlik, iştah azalması, kusmukta kan, dehidrasyon artışı, idrara çıkma artışı yada azalması veya eşzamanlı ishal belirtileri gösteren kediler mutlaka değerlendirilmelidir.
- Kedilerde kusmanın sıklıkla teşhis edilen nedenleri arasında zehirli bitkilerin yaprakları, bozulmuş kedi mamaları, çeşitli insan ilaçları, ip veya iplik parçaları, antifriz, belirli insan gıdaları (örneğin çikolata veya soğan) gibi maddelerin veya herhangi bir maddenin (kedinizin yerde bulabileceği ataç, lastik bant ve benzeri çok sayıda nesne) yenmesi yada yutulması yer alır.
- Kedilerde kusmanın komplike nedenleri arasında şunlar da yer alır: iç parazitler, kabızlık, inflamatuar bağırsak hastalığı gibi çeşitli gastrointestinal durumlar, yutulan yabancı cisim nedeniyle tıkanıklık, iyi huylu veya kanserli gastrointestinal büyümelerin varlığı, diyabet, böbrek hastalığı ve hipertiroidizm dahil olmak üzere metabolik hastalıklar.
Hekiminiz öneriyor !!!
Kedilerde sık kusmanın nedeninin teşhisi, sahibinden kapsamlı bir anamnez, kedinin fiziksel muayenesi ve ardından olası toksisiteleri, parazitleri ve metabolik hastalıkları dışlamak için yapılan kan tahlili ve dışkı muayenesi ile başlar. Kan testleri normal görünüyorsa, kitleleri, yabancı cisimleri ve diğer gastrointestinal sistem problemlerini bulmada yardımcı olabilecek röntgen ve ultrason önerilebilir.
Nedeni ne olursa olsun, uzun süreli vakalarda kediniz, genellikle intravenöz veya deri altı sıvı tedavisini içeren ve kusma durduktan sonra hafif, kolayca sindirilen bir diyetle beslenen destekleyici bakıma ihtiyaç duyacaktır. Diyet kararsızlığı veya bazı metabolik hastalık durumlarında kusmayı durdurmak için bir antiemetik ilaç reçete edilebilir veya uygulanabilir. Spesifik tedavi elbette teşhise bağlı olacaktır.
Kediniz kusuyorsa sıkı bir gözlemci olmanız gerekir. Vereceğiniz her bilgi hekiminiz için önemlidir. Ve hastalığın teşhisinde bir adım öne geçirir. Fakat bu kusmalar ardarda oluyorsa yada kusmalar sonucu kediniz güçten düşmüş bir halde ise mutlaka veteriner kliniğinize uğramanızı öneririm. Uzun ve şiddetli kusmalar kedinizi dehidre hale getirebilir yada eşlik eden durumlarla birlikte kedinizin hayatını tehlikeye atabilir.