Uzun yıllardır kedilerle yaşayan ve hayatlarına yeni bir yavru kedi alan kişiler kedilerin beslenmesiyle ilgili ilk kez sahiplenme deneyimi yaşayanlara kıyasla şüphesiz çok daha deneyimlidir. Sevimli yavru kedinizin sağlıklı bir yetişkin kedi haline gelmesini sağlamak için elinizden geleni yapmak istiyorsanız, bilmeniz gereken birtakım önemli noktalar var. Bu nedenden dolayı, yavru kedi sahiplenildikten sonra veteriner hekim kontrollerine gidildiğinde tavsiye istenmesi önemli gerekliliklerdendir. Veteriner hekimler gerçekleştirdikleri muayenelerin ardından kedilere özel beslenme planları sunabilirler. Böylece kedinin yavruluk döneminde ihtiyaçları doğrultusunda planlanan bir beslenme planı ile buluşturulması sağlanabilir.
Yavru kedilerin dünyaya geldikten sonra ilk iki aylık süreçte anne sütü ile beslenmeleri gerekir. Ancak inek sütü anne sütü yerine geçmez. Annelerinden erken ayrılan yavruların beslenmelerine anne sütü ile benzer besin değerlerine sahip olan, yavru kediler için özel olarak üretilen süt tozları ile devam etmeleri önemlidir. Bu süreçte bu özel formülasyonların dışında, inek sütü ile beslenmeleri sağlık sorunları yaşamalarına neden olabilir. Kedilerin genelinde bağırsaklarında süt şekeri de olarak bilinen laktozu sindirecek enzim olan laktaz yoktur. Yani kediler büyük bir çoğunluğu laktoz intoleransına sahiptir. Laktoz içeren süt tüketmeleri de onların ishal olmasına, mide sorunları yaşamasına ve kusmalarına neden olur. Bu belirtiler insanlardaki laktoz intoleransı ile benzerlik göstermektedir. Kedilerin süt tüketmesinin zararlarından birisi de süt içeriğindeki yağ miktarıdır. Yağ kedilerin sütü sevme nedeni olarak da bilinir. Onlar için lezzet kaynağı olsa da süt vermek beslenmeler açısından hiçbir fayda sağlamamakla birlikte diyetlerini bozmalarına, laktoz intoleransı etkilerinin yanı sıra sağlıksız kilo almalarına da neden olur.
Yavru kedilere, daha sağlıklı olduğu düşüncesiyle evde pişirilen yemeklerin sunulması doğru bir davranış olmaktan çok uzaktır. Evde pişirilen yemeklerde kedilerin sağlığı için zararlı olabilen birçok malzeme bulunur. Soğan ve sarımsak gibi ev yemeklerinde sıklıkla kullanılan besinler kediler için acil tıbbi müdahaleyi gerekli kılabilir. Sosis, salam gibi çiğ etler parazit oluşturabileceği gibi yağlı veya fazla baharatlı ev yemekleri de sindirim problemlerine sebep olabilmektedir.
Yavru kedilerin temel ihtiyacı, her öğünde temel besin gereksinimlerinin karşılanmasıdır. Ödül mamalarının fazla verilmesi yavru kedilerin doymasına, iştahlarının azalmasına ve ideal oranda beslenememelerine yol açabilir. Gelişimin kritik derecede önemli olduğu yavruluk döneminde aşırı ödül maması tüketimi hem obeziteye hem de beslenme yetersizliğine neden olabilir. Sadece tadını sevdikleri için yavruların sırf ödül mamaları ile beslenmemeleri önemlidir.
Yavru kediler hızlı bir şekilde büyüyüp sindirim ve bağışıklık sistemleri yavaş geliştiğinden, yetişkin kedilerden farklı özel beslenme ihtiyaçları vardır. Özellikle yavru kedilerde diyetin yüksek enerji ve protein içeriğine sahip olması, ayrıca bağışıklık artırıcı besin maddeleri ve doğru oranda vitamin ve mineral bulunması gerekir. Yavru kedi mamalarının içeriğindeki protein kaynaklarının kaliteli olması ve besinlerin korunarak satışa sunulması, hatta satın alınan mamanın doğru şartlarda saklanması yavru kedilerin gelişiminde önemli bir etki yaratabilir. Dolayısıyla yavru kedi sahiplenen kişilerin yavrular için mama seçimi sırasında kaliteye odaklanması en doğrusu olacaktır. "Yeter ki kuru mama olsun, gerekirse köpek maması da olur," düşüncesi yavru kedilerin sağlıklı gelişimini sağlamak için yeterli değildir. Kedilerde yavruluk dönemi, bebeklik sürecidir. Bu dönemde kediler mental ve fizyolojik olarak muazzam bir hızla gelişirler. Onları en kaliteli mamalarla beslemek, hayata adım attıkları bu dönemde optimal büyümelerini desteklemek anlamına gelir.